Stipendberetning fra Anna Simone Frank
 

Stipendberetning fra Anna Simone Frank

 
Publisert: 14.09.17
Deltakelse på den 33. internasjonale konferansen om farmakopedemiologi i Montreal, Canada


Stipendiet fra Norsk Farmasøytisk Selskap (NFS) muliggjorde deltagelse på den 33. internasjonale konferansen om farmakoepidemiologi (ICPE) for stipendiat i farmakoepidemiologi og biostatistik, Anna Simone Frank.

ICPE konferansen er den største årlige vitenskapelige samling i farmakoepidemiologi. I år fant konferansen sted på Palais de Congress de Montreal, Canada, over 5 dager. Som en del av konferansen ble det avholdt kurs som dekker alt fra de grunnleggende til avanserte emner innen farmakoepidemiologi. Anna Simone deltok i "Introduction to Pharmacoepidemiology", "Newcomers / Early Stage Pharmacoepidemiology Workshop", "Advanced topics in Pharmacoepidemiology" og "Modern Pregnancy Pharmacoepidemiology".

Graviditetsstudier var et av hovedtemaene på konferansen. Dette temaet var veldig relevant for Anna Simone sitt forskningsarbeid, som omhandler effekten av hypothyroidisme og medisinering av hypothyroidisme under graviditet, på helsen til mor og barn.

Hypothyroidisme er en medisinsk tilstand som er preget av at skjoldbruskkjertelen ikke har evne til å produsere nok tyroksinhormoner. Tyroksinhormoner spiller en nøkkelrolle i metabolisme. Under graviditeten, spiller disse hormonene en viktig rolle i hjernens utvikling hos fosteret. Forskning har vist at ubehandlet hypothyroidisme hos mor under graviditeten kan føre til språkforsinkelse eller senket IQ-nivå hos barnet. Selv om Behandling med legemidler som f.eks. Levothyroxin anses for å være trygg, er det en del kvinner med hypothyroidisme som ikke tar imot behandling på den tiden det er mest relevant for fosterutviklingen - i løpet av det første trimesteret (til og med uke 12 i svangerskapet). Analyse av data tilsier at ca 13% av norske kvinner som tok medisiner for hypothyroidisme før graviditet, avsluttet behandling ved graviditetens begynnelse.

Anna Simone sitt bidrag til konferansen var en poster med tittelen "Patterns and Predictors of Hypothyroid Medication Use in Relation to Pregnancy - A Drug Utilization Study". Posteren presenterte resultater av forskningsarbeidet for å identifisere egenskaper ved kvinner med høy risiko for behandlingsavbrudd i det første trimesteret (Bilde 1). Forskningsresultatene indikerer at betydelige risikofaktorer for behandlingsavbrudd inkluderer ubehandlet sinnslidelser, samt at råd om bruk av anbefalte kosttilskudd (som f.eks. vitamin D, folsyre eller omega 3 fettsyrer) ikke blir fulgt. Risikoen for behandlingsbrudd er mindre for gravide som i tillegg til Levothyroxin, bruker medikament for kronisk lidelse som diabetes eller hjerte- og karsykdommer.
                      

                      Anna Simone Frank står ved siden av posteren sin under ICPE-konferanseDeltagelse på konferansen ga Anna Simone anledningen til å presentere sitt forskningsarbeid på en bredere vitenskapelig samling.

Anna Simone Frank er veldig takknemlig for finansieringen fra Norsk Farmasøytisk Selskap.
<< Forrige        21 av 84        Neste >>