Stipendberetning/reisebrev fra Beate Hennie Garcia
 

Stipendberetning/reisebrev fra Beate Hennie Garcia

 
Publisert: 10.07.17
En reisebeskrivelse fra Boston, Massachusetts, USADesember 2015 fikk jeg en kjempefin julegave – støtte fra Norsk Farmasøytisk Selskap i forbindelse med mitt sabbatsår i Boston, Massachusetts Jeg ble kjempeglad! Det koster mye å reise utenlands, og med en høy dollarkurs koster det enda mer. Bolig i Boston er heller ikke til å kjimse av, så man kan nesten ikke beregne at man klarer å overleve uten å leie ut egen bolig på hjemplassen samt få inn ekstra midler til støtte. Støtten fra NSF har bidratt til å dekke deler av vår husleie – dette var virkelig tiltrengt. Tusen takk! Likevel, til tross for økonomiske finurligheter, så unner jeg alle sammen å få luft under vingene å komme seg ut av Norge en liten tur.


                                            

 
I Boston har jeg vært på besøk som ”Visiting Reseracher” hos Northeastern School of Pharmacy (NSP) https://bouve.northeastern.edu/pharmacy/, på norsk kalt forskningstermin. NSP er en av USAs vel anerkjente farmasiutdannelser, med omtrent 100 ferdigutdannede studenter hvert år.

   

Utdannelsen ved NSP er 6-årig, og du ender opp med en PharmD-grad, som er en blanding av den norske mastergraden og en master i klinisk farmasi. Det spesielle med alle utdanningene ved Northeastern University er at studentene alternerer mellom tradisjonell skolebenkundervisning og praksis på relevant arbeidssted (såkalt Coop). På denne måten praktiserer man det man har lært på skolebenken underveis i studiet, og kommer inn igjen på universitetet med erfaring fra praksis som man så kan bygge videre på i studiet. Farmasistudentene brukes aktivt til kliniske oppgaver, både i primærhelsetjenesten (helsesentre), på sykehusavdelinger og i primærapotek.

Med bakgrunn innen klinisk farmasi var jeg veldig interessert i både hvordan man underviser studentene, hvordan farmasøyter praktiserer og hva det forskes på innen klinisk farmasi og legemiddelbruk ved NSP. Gruppen jeg har besøkt heter ”Department of Pharmacy and Health Systems Sciences”. Jeg har hatt kontorplass i 1. etg. av farmasibygningen som faktisk er en gammel tannlege-institusjon for barn (se bilder).


           


I gruppen jeg har besøkt utføres ikke veldig mye på med praksisnær forskning slik som jeg holder på med, men heller mer farmakoepiemiologi-nær forskning med bruk av data fra store helseregistre. Dermed er de ikke kommet særlig mye lengre enn oss i Norge når det gjelder det vi tenker på som klinisk farmasi. Likevel er det flere meget suksessfulle forskere i gruppa. De fleste som underviser ved NSP har også en deltidsjobb i klinikk – dette er viktig både for å kunne veilede studenter samt for å kunne igangsette forskningsprosjekter. Jeg har fått være med både på undervisning og klinikk – kjempegøy å se forskjeller mellom to så ulike land som Norge og USA!


                                    


I dette øyeblikket skriver vi juni 2017 og jeg har vært i Boston i snart 12 mnd sammen med min mann og to døtre. Vi bor i en by som grenser til Cambridge, men som er en del av stor-Boston. Byen heter Arlington og er familievennlig, trygg og byr på svært mange muligheter for bespisning og andre aktiviteter. T-banen inn til Boston sentrum ligger 10 min gange fra huset vi bor i og innenfor 30 minutter befinner vi oss i sentrum. Ungene går på Amerikansk public school og har fullt av venner. Det er som om vi lever et dobbeltliv – ett i Norge og ett her over. Vi stortrives – men gleder oss samtidig til å komme hjem for å fortsette vårt daglige liv der. Jeg for min del gleder meg til å komme tilbake til mine studenter og mitt liv som førsteamanuensis på Institutt for farmasi i Tromsø – der trives jeg godt blant veldig gode kollegaer og flinke studenter

Jeg håper at dette lille reisebrevet har gitt deg lyst til å ta en liten luftetur ut av Norge!


Med vennlig hilsen
Beate H. Garcia
Førsteamanuensis
Forskningsgruppen IPSUM
Institutt for farmasi
UiT Norges arktiske universitet
beate.garcia@uit.no
<< Forrige        25 av 84        Neste >>