100 år siden spanskesyken - NFS

100 år siden spanskesyken

 
26. mai
26. mai
Digitalt fagmøte via Zoom, kl 18

 

 

For nøyaktig 100 år siden herjet spanskesyken rundt i verden – en pandemi på lik linje med det vi nå opplever med koronaviruset. Kan vi lære noe av det som skjedde for 100 år siden? NFS har invitert Torgils Fossen, professor i farmakognosi ved Universitetet i Bergen, til å fortelle oss om det som skjedde for 100 år siden.

Torgils har publisert mer enn 150 publikasjoner, og leder den eneste norske forskningsgruppe som har arbeidet med spanskesykeviruset etter at det ble rekonstruert i 2005, nærmere bestemt med spanskesykevirusets proaptoptotiske protein PB1-F2. Han er også leder av styringsgruppa for NFS avd. Bergen.

 

Spanskesyken 1918-1920 er den verste katastrofen som har rammet verden i moderne tid. 50-100 millioner mennesker døde som følge av spanskesyken i løpet av en periode på knapt to år. Likevel er denne katastrofen i stor grad blitt glemt. Forelesningen gir et innblikk i hvordan spanskesyken rammet datidens globaliserte moderne verden, hvordan samfunnet responderte på pandemien og ikke minst: Hvordan klarte et isolert samfunn å reorganisere seg for å bekjempe og begrense pandemien når de fleste viktige samfunnsfunksjoner opphørte som følge av det store antallet smittede og omkomne. Videre gir forelesningen en oversikt over hva vi vet om årsaken til spanskesyken og de oppsiktsvekkende testresultatene for det rekonstruerte 1918 spanskesykeviruset i 2005.

 

Det er overraskende mye fra den gangen som minner om hva vi opplever nå under COVID-19 pandemien…..

 

Tidspunkt: 26. mai kl 18, varighet maks 60 min

Meld deg på her så vil du etterhvert få tilsendt en kode til foredraget som sendes direkte via Zoom:

Kurs form
Påmelding:
reCAPTCHA
Sending
scrolltop